Makanan yang bercita-rasakan masakan orang Jawa memang terkenal dengan keenakan dan kelazatannya. Sudah tentu ianya NASI AMBENG dan GANDUS. Nasi ambeng kebiasaannya dihidangkan dalam majlis kenduri doa selamat atau ketika ada majlis tertentu yang kebanyakannya di kampuing-kampung. Makanan ini terkenal pada orang JAWA yang masih mengekalkan tradisi ini sehingga kini. Tujuannya adalah untuk merapatkan hubungan dan kemesraan jelas terjalin ketika makan bersama-sama (empat orang satu hidangan).
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
" Setiap jasad yang membesar daripada benda-benda yang haram maka api nerakalah yang layak baginya."
Pelbagai lauk disediakan dalam hidangan nasi ambeng. |
Nasi yang sedikit dan lauk-lauk pauk yang banyak. |
Gandus yang dihidangkan untuk sarapan pagi. Diperbuat daripada tepung gandum dan kelapa. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan