09 Jun, 2012

TAHAJUD ... sanggup bangun malam


“Dan pada sebagian malam bertahajjudlah dengannya sebagai tambahan bagimu.Mudah- mudahan Tuhanmu mengangkatmu ke tempat yang terpuji”. 
(Al Isra’: 79)

“Puasa paling utama selepas puasa Ramadan adalah puasa (sunat) pada bulan Allah, iaitu Muharam, sedangkan solat paling utama selepas solat wajib adalah solat malam (tahajud).” Hadis riwayat Imam Muslim.

Saidina Umar Al-Khattab menyatakan fadilat atau kelebihan sembahyang malam dengan berkata maksudnya:
“Sesiapa mengerjakan sembahyang malam (Tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat.

5 kelebihan yang diperoleh di dunia:

1. Allah akan menyelamatkannya daripada bencana
2. Tanda berkat pada wajahnya
3. Disukai oleh ramai manusia
4. Allah jadikannya seorang yang bijaksana
5. Bila bercakap penuh hikmah

4 kelebihan yang akan diperoleh di akhirat:

1. Wajahnya bercahaya
2. Diringankan hisab
3. Menyeberangi titian sirat seperti kilat yang menyambar
4. Dapat buku amalan dengan tangan kanan

DOA SESAMA MANUSIA .... elok diam-diam


HATI & PERASAAN .... Kenapa Tidak Bahagia ?


Antara 9 sebab utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

1. Pemarah
2. Pendendam
3. Hasad dengki
4. Bakhil
5. Tamak
6. Tidak sabar
7. Ego
8. Riak
9. Cinta dunia

LIDAH .... tutur kata yang terpuji


SEDIKIT MASA .... ikrarkan dirimu

Bermujahadahlah sahabatku dengan AL-QURAN ALLAH SWT...ISTIQOMAH DI ATAS JALAN KALAMNYA.....moga kita dapat merasai keindahannya, kenikmatannya, keseronokannya, kela ZATannya....ZAT nya ALLAH SWT..syurga duniakhirat sahabatku.....SUBHANALLAH....

Allah beri sedikit kesenangan dunia, sebab Allah nak bagi kita keindahan syurga duaniakhiratnya....

PRASANGKA .... buruk dijauhi


Tanamkanlah prasangka benar baik selalu sesama insan manusia di atas bumi dunia khirat ALLAH SWT ini,agar Rohani hati sanubari kita menjadi benar baik d isisi ALLAH SWT dan sesama kita...kehidupan kita pun menjadi bahagia, aman sentosa, tenang dan saling berkasih-sayang kerana ALLAH SWT...demi syurganya yang INDAH....SUBHANALLAH......

::JAUHI PRASANGKA YANG KEJI, BURUK, HINA SESAMA ISLAM, DEKATKAN PRASANGKA YANG BENAR BAIK SESAMA INSAN, ITULAH AHLAK SIFAT TERPUJI DIRI, SUCI ROHANI HATI SANUBARI , KERANA KITA SEMUA MANUSIA YANG TIDAK LARI DARI MELAKUKAN KHILAF, SALAH DAN DOSA...lihatlah diri sendiri berbanding melihat keburukan orang lain...SubhanAllah...::

Syak wasangka adalah penyakit yang sangat merbahaya di dalam kehidupan. Apatah lagi jika prasangka ini berlaku di kalangan Muslim yang sama-sama berusaha untuk membawa perubahan dan kebaikan di dalam masyarakat dan negara.

semaklah firman Allah swt ini ,

Bismillahirrahmanirrahim بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَ

“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah dari sangkaan buruk, keji, hina kerana sesungguhnya sangkaan buruk, keji, hina itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang lain dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? Jika demikian keadaan mengumpat maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah,bertaubat lah kamu kiranya kamu bersangkaan buruk, hina, keji begitu ,sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha kasih-sayang.” 
( Surah Al-Hujuraat ayat 12 )


SEDIKIT MASA .... lihat telapak tangan


SEDIKIT MASA ..... periksa kebenaran tindakan

ke mana anda hari ini ? 
Semoga sentiasa diberkati sehingga destinasi terakhir...