16 Jun, 2012

INGAT BERINGAT ..... waspada perangkap syaitan


ALLAH berfirman yang bermaksud: "Syaitan memberikan janji yang membangkitkan angan-angan kosong kepada mereka. Walhal syaitan itu tidak menjanjikan kepada mereka kecuali tipu daya belaka. Tempat mereka itu ialah di neraka jahanam dan mereka tidak memperoleh tempat untuk lari daripadanya.'' ( An-Nisa': 120-121).

Keterbukaan manusia mengundang kehadiran syaitan ke dalam diri masing-masing, sebenarnya ada kaitannya dengan sifat mazmumah yang diamalkan dalam kehidupan seharian. Melalui pelbagai jenis sifat mazmumah itulah sama ada kita sedar atau tidak, kita sebenarnya telah menyediakan ruang kepada syaitan untuk menapak dalam diri. Apabila syaitan sudah meraja dalam diri, seseorang individu itu akan sanggup melakukan apa jua perbuatan keji dan mungkar kerana keinginan nafsu akan menjadi sebati dengan sifat jahat syaitan itu sendiri.

INGAT BERINGAT ..... buta hati lemah jiwa

ALLAH SWT TELAH BERFIRMAN :

A139

Dan janganlah kamu merasa lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam), dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apa yang akan menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang yang tertinggi (mengatasi musuh dengan mencapai kemenangan) jika kamu orang-orang yang (sungguh-sungguh) beriman.
(Surah A-li'Imraan 3:139) 

ALAM MISTERI .... kebesaran Illahi di mata manusia


Allah SWT telah berfirman :
A082

Maha Suci Allah Tuhan yang menciptakan langit dan bumi, - Tuhan yang mempunyai Arasy (yang melambangkan kebesarannya), - (Maha Sucilah Ia) dari apa yang mereka katakan itu.
(Surah Az-Zukhruf 43:82)

INGAT BERINGAT ... tibanya Israk Mikraj


Allah SWT telah berfirman :
A088
Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya jika sekalian manusia dan jin berhimpun dengan tujuan hendak membuat dan mendatangkan sebanding dengan Al-Quran ini, mereka tidak akan dapat membuat dan mendatangkan yang sebanding dengannya, walaupun mereka bantu-membantu sesama sendiri".
(Surah Al-Israa' 17:88) 

INGAT BERINGAT .... maknanya Israk Mikraj


ISRAK DAN MIKRAJ

Israk : Perjalanan Nabi Muhammad s.a.w. pada malam hari dengan menaiki buraq bermula dari Masjidilharam di Makkah ke Masjid al-Aqsa di Baitulmuqaddis.

Mikraj : Naiknya Nabi s.a.w. ke langit dari Masjid al-Aqsa ke Sidratul Muntaha.

Menurut Ibn Qayyim, Rasulullah s.a.w. diperjalankan dengan jasadnya (menurut pendapat yang sahih) dari Masjidilharam ke Baitulmuqaddis dengan menunggang buraq ditemani Jibrail a.s. Ketika berada di Baitulmuqaddis, Baginda singgah menunaikan solat bersama para nabi. Kemudian Baginda diangkat ke langit pada malam itu juga ke langit dunia. Jibrail meminta agar pintu langit dibuka lalu dibukakan untuk mereka. 


Allah SWT telah berfirman :
A001
Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haraam (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.
(Surah Al-Israa' 17:1)SEKADAR RENUNGAN .... usah ingkari nikmat -NYA

Allah SWT telah berfirman :
A090

Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil, dan berbuat kebaikan, serta memberi bantuan kepada kaum kerabat; dan melarang daripada melakukan perbuatan-perbuatan yang keji dan mungkar serta kezaliman. Ia mengajar kamu (dengan suruhan dan laranganNya ini), supaya kamu mengambil peringatan mematuhiNya.
(Surah Al-Nahl 16:90)