13 Jun, 2012

SEDIKIT MASA .... tunjukkan kesaksamaanmu


Semua orang Islam walau apa pun idealogi politik wajib berpegang kepada : 
KEADILAN ISLAM UNTUK SEMUA.

Renungi ayat ini;

"Allah tidak melarang kamu berbuat baik dan adil terhadap orang-orang yang tidak memerangi kamu dalam agama dan tidak mengusir kamu dari kampung-kampungmu sebab Allah senang kepada orang-orang yang adil. Allah hanya melarang kamu bersahabat dengan orang-orang yang memerangi kamu dalam agama dan mengusir kamu dari kampung-kampungmu dan saling bantu-membantu untuk mengusir kamu; barangsiapa bersahabat dengan mereka, maka mereka itu adalah orang-orang zalim." 

(Al-Mumtahanah 60:9)

SEDIKIT MASA ..... bangun malam

Kalau kita terjaga di tengah-tengah malam itu, ia sebenarnya satu anugerah dari Allah. Allah kirimkan malaikatNya mengejutkan kita supaya kita bangun beribadah kepada Allah. Sebagai tanda terima kasih kerana mengejutkan kita, paling malas pun, mintalah apa-apa (berdoa) walau sedikit (meskipun kita masih di tempat tidur) kepada Allah, kemudian tidurlah. Kalau kita sedar, kemudian kita terus sambung tidur tanpa ucapkan apa-apa (contoh beristighfar, bertahmid dan sebagainya), kemudian malam kedua dan malam ketiga pun begitu juga, kita bimbang (kalau) malaikat tidak akan datang lagi mengejutkan kita.

SEDIKIT MASA .... Renungi Dunia akhir zaman


SEDIKIT MASA ..... jauhkan diri menyakiti orang lain

SEDIKIT MASA ..... lihatlah kekuasaan Illahi

SEDIKIT MASA ..... berselawatlah semampunya

♥ SubhanaALLAH  ♥ 
♥ Alhamdullilah ♥ 
 ALLAHUAKBAR ♥

SEDIKIT MASA ..... lakukan secukupnya solat kita

~✿>> Jika solat 5 waktu TIDAK DILAKSANAKAN, jangan harap untuk dirikan rumah tangga, nanti RETAK BERPECAH BELAH sebab awal-awal lagi TIANG AGAMA 
sudah RUNTUH.. <<✿~

"Anak perempuan kita adalah AMANAH bagi kita, jangan sesekali kita restu mereka berkahwin dengan LELAKI YANG TIDAK SOLAT.."
(Ustaz Azhar Idrus)

SEDIKIT MASA .... dekatkan diri kepada-NYA

"Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berDoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran."
(Surah Al-Baqarah 2: Ayat 186)

SEDIKIT MASA ..... Jom Elakkan Maksiat !!!!


SEDIKIT MASA .... lemparkan senyuman manis

~ Senyumlah ~
SENYUM 1 SEDEKAH

SEDIKIT MASA .... doakanlah anak-anak kita

 Ibu-ibu yang sedang memikirkan anak-anak tersayang yang sedang bersekolah.. apa kata kita baca doa ini untuk mereka.. Doa ibu, tinggi nilainya.. insyaAllah.

AURAT ..... Wahai wanita di mana silapnya ?

Kesilapan yang dibuat oleh wanita dalam menutup aurat

PENGAKHIRAN ANGGOTA KITA ..... di telapak kaki


Gambar diatas menunjukkan titik saraf setiap anggota dan organ badan dengan kedudukan yang tepat bagi kanan dan kiri.

Ia adalah sememangnya betul dan semua saraf yang berkaitan dengan organ akan berakhir ditapak kaki kita. Ini dibincangkan secara terperinci dalam kajian sains.

ALLAH (swt) telah mencipta badan kita begitu baik berkenaan dengan sistem ini. Dia menjadikan kita berjalan supaya kita sentiasa akan menekan setiap titik saraf dan seterusnya menjadikan organ kita ini diaktifkan pada setiap masa.
Oleh sebab itulah berjalan adalah amalan menjaga kesihatan yang paling baik.

 ♥ Subhanallah ♥ 

" Ya Allah.Sinarkan lah cahaya NurMu kedalam hati kami, pada seluruh anggota diri kami, pada darah kami & pada setiap saraf kami, jadikan Nur itu pada semua pandangan & fikiran kami dengan rahmatMu ya Allah yang maha pengasih. Ya Allah,keluarkan diri kami dari kegelapan keraguan & hiasi diri ini dengan akhlak yang baik & kasih sayang, sinari hati kami dengan cahaya hidayah Mu seperti Engkau terangi bumi & langit dengan rahmatMu Ya Allah yang maha Esa..amin ya rabbal alamin."