09 Disember, 2012

INGATAN MALAM .... anak-anak

            1.Kasih sayang tidak dapat dipisahkan daripada kehidupan makhluk yang melata di muka bumi ini sama ada yang bergelar insan atau pun binatang. Begitu juga dengan ibu bapa terhadap anak-anak. Mereka hendaklah berlaku adil kepada anak-anak dalam setiap perkara, terutamanya dalam memberikan kasih sayang. Elakkanlah daripada berlaku penderaan emosi yang disebabkan oleh sikap pilih kasih dan sebagainya.
~
            2. Rasulullah SAW pernah berpesan bahawa tidak sempurna iman seseorang itu sehinggalah dia mengasihi orang lain sebagaimana dia mengasihani dirinya sendiri. Apa yang dia suka diperlakukan ke atasnya dan apa yang dibenci berlaku terhadap dirinya. Maka perkara yang sama juga mesti terjadi pada ibu bapa terhadap anak masing-masing.
~
            3. Anak-anak memerlukan bimbingan daripada ibu bapa namun begitu ia tidak bererti bahawa anak-anak mesti dimanjakan dan diberi apa yang dimahukan oleh mereka tetapi mestilah disulami dengan aspek ketegasan yang bersesuaian dengan masa dan keadaan.

INGATAN MALAM .... yang telah kita lakukan

Islam mengajar umatnya supaya banyak bersabar di dalam semua keadaan sama ada ketika senang atau pun susah kerana ia merupakan pengukur darjat keimanan seseorang.
~
Islam mengajar umatnya supaya jangan membalas keburukan orang sebaliknya menambahkan lagi kebaikan terhadap mereka mudah-mudahan dengan itu hati mereka menjadi lembut dan baik.
~
Allah sentiasa memberi pertolongan kepada orang yang sentiasa sabar dan benar dalam bertindak.
~
Setiap umat Islam wajib menghubungkan silaturrahim dan haram memutuskannya.

CUIT-CUIT PETANG .... mak nak apa?

Mak : Tahu tak kenapa mak sayang sangat kamu?
Anak : Sebab saya anak mak kan?
Mak : Tapi ada alasan yang lebih hebat daripada itu..
Anak : Apa tu mak?
Mak : Kerana boleh jadi kamu lah penyelamat ibu di kubur nanti andai malaikat sedang mahu memalu dan memukul jasad ibu nanti..
Anak : Mak! Janganlah...
Mak : Jadi anak soleh/solehah ye.. mak perlukan doamu di sana nak.. ( Mak : lantas mengalirkan air mata cinta )

FIKIRKAN SEJENAK .... manjakan anak

semua ibu bapa yang bertanggung jawab menyayangi anak masing-masing tapi adakah dengan kasih sayang itu menjadikan ibu bapa terlalu memanjakan mereka?

BINGKISAN PAGI .... solat

Tunaikan di awal waktu
Mudah-mudahan diterima solat yang didirikan

BINGKISAN PAGI .... Kelebihan Doa' Qunut

           1. Menghidupkan malam-malam bulan Ramadhan dengan berbagai macam ibadah adalah perkara yang sangat dianjurkan. Antaranya adalah solat tarawikh.
           2. Orang yang berpegang pada mazhab Syafi'ie akan membaca qunut witir selepas melakukan solat tarawikh di mana ia dilakukan dalam solat witir tanggal malam ke 15 bulan Ramadhan hingga akhirnya.
           3. Rasulullah s.a.w telah mengajar umatnya supaya berdoa kepada Allah memohon petunjuk, kesihatan, kemuliaan dan perlindungan dari segala kesusahan dan kehinaan.Oleh itu setiap kali membaca doa, bacalah dengan khusyuk sama ada secara berseorangan atau pun berjemaah kerana hanya doa yang dipohon secara bersungguh-sungguh sahaja akan dimakbulkan oleh Allah SWT.