29 Mei, 2012

SEDARLAH ..... wahai manusia


WANITA .... setinggi mana kedudukannya


Hingga kini dunia islam bagai hilang punca, tertanya-tanya apakah jalan keluar sebenarnya bagi krisis kemanusiaan seperti pembunuhan, rompakan dan rogol? Mengapa masalah itu timbul? Jawabnya tidak lain adalah kerana insannya tidak dibangunkan. Selama ini yang dititik beratkan hanya pembangunan fizikal dan material.

Akhirnya materialnya maju tetapi manusia hidup kalau tidak seperti haiwan, tak ubahnya seperti syaitan!

Ittaqullah! Takutlah kamu kepada Allah! Di antara tanda-tanda Hari Kiamat semakin hampir adalah kebanyakan wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang! Seperti yang diriwayatkan dari Abu Hurairah RA : “Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang”.

Terjadinya huru-hara dan peperangan yang semakin parah di dunia hari ini adalah bersumber dari jiwa manusia yang tidak didorong, dipandu dan disuburkan untuk cinta dan takut pada Allah. Hati dan jiwa yang jahat telah mencetuskan kekacauan yang berterusan. Walau ilmu tinggi melangit, pengalaman berpuluh tahun, namun selama hati jahat, selama itulah manusia tidak akan dapat mendamaikan dunia ini.

ISTERI TERSAYANG ..... sikap yang menilai diri


Seorang isteri bukan sahaja menjadi kunci kebahagiaan dan ketenteraman jiwa suaminya. Malah ia menjadi kunci kejayaan hidupnya. Kenyataan bahawa di belakang setiap lelaki yang berjaya itu terdapat seorang perempuan yang bijak dan berjiwa besar merupakan satu kenyataan yang lumrah diterima di mana-mana.

Si isteri mempunyai serampang mata dua yang sakti, ia boleh membuat suaminya hidup bersemangat, bercita-cita tinggi, gigih dan ia boleh membuat suaminya menjadi seorang yang lemah, patah hati, tidak percaya diri sendiri, pengecut, ragu-ragu dalam membuat keputusan-keputusan dan bertindak.

Sikap dan perhubungan seorang isteri dengan masyarakat juga merupakan satu faktor yang menentukan nama baik suaminya di khalayak, kerana tingkah laku sosial seorang isteri tidak boleh dipisahkan dari nama baik suaminya.

Dalam kehidupan rumah tangga ada enam isteri yang membawa kesiksaan-kesiksaan jiwa kepada suaminya sehingga membuat suami itu tidak bersemangat untuk melaksanakan kejayaan-kejayaan baru dalam kehidupan.

SANGGUPKAH KITA ..... bangun ibadat malam hariSeorang hamba Allah telah bertanya kepada Aishah r.a.ha:

"Terangkan kepada saya sesuatu yang luar biasa mengenai sembahyang Rasulullah."

Aishah menjawab: 

"Tiada sesuatu yang biasa mengenai diri beliau. Tiap-tiap sesuatu yang dilakukan luar biasa. Pada suatu malam dia berbaring bersama-sama aku, beberapa ketika kemudian beliau berkata:
"Sekarang biarlah aku menyembah Allah, Pemberi rezekiku."

Sambil berkata demikian, beliau pun bangun mendirikan sembahyang yang dengan segala perasaan iklas dan tawadhu. Semasa berdiri sembahyang, beliau menangis. Demikian juga keadaannya apabila beliau roko' dan sujud. Setelah bangun dari sujud, keadaan beliau masih tidak berubah. Demikianlah halnya sehingga Bilal melaungkan suaranya menandakan waktu fajar telah menjelang tiba. 

Lalu Aishah/Bilal(x pasti) mengatakan kepadanya:

"Ya Rasulullah, tuan tidak berdosa kerana Allah telah mengampuni tiap-tiap dosa tuan, mahupun yang telah lalu ataupun yang akan datang, Tetapi tuan masih memandang rendah diri tuan sendiri.

Rasulullah menjawab: 

"Aku sepatutnya berterima kasih kepada ayat-ayat yang telah diwahyukan oleh Allah kepada aku pada hari ini yang berbunyi:

" Sesungguhnya mengenai kejadian langit-langit dan bumi dan perselisihan malam dan siang itu ada beberapa tanda bagi mereka yang berfikiran. Yang mengingati Allah sambil berdiri dan sambil duduk dan sambil berbaring dan memikirkan tentang kejadian langit-langit dan bumi lalu berkata: "Hai Tuhan Kami! Engkau tidak menjadikan semua ini dengan sia-sia. Maha suci Engkau! Maka oleh itu lindungilah kami dari azab neraka" (ali Imran 3: 190-191)

Ada tersebut di dalam Hadith yang kaki Nabi bengkak-bengkak kerana beliau memanjangkan rakaat dalam sembahyang. Beberapa orang telah bertanya kepadanya:

"Ya Rasulullah, tuan tidak berdosa, mengapa pula tuan bersembahyang bermati-matian?"

Beliau menjawab: " Apakah tidak patut aku berterima kasih kepada Tuhanku.

BAIK @ BURUK .... satu persimpanganPada suatu hari, Omar Al-Khatab sedang bersiar-siar di lorong-lorong dalam kota Madinah. Di hujung simpang jalan beliau terserempak dengan pemuda yang membawa kendi. Pemuda itu menyembunyikan kendi itu di dalam kain sarung yang diselimutkan di belakangnya. Timbul syak di hati Omar AL-Khatab apabila terlihat keadaan itu, lantas bertanya, "Apa yang engkau bawa itu?" Kerana panik sebab takut dimarahi Omar yang terkenal dengan ketegasan, pemuda itu menjawab dengan terketar-ketar iaitu benda yang dibawanya ialah madu. Walhal benda itu ialah khamar. Dalam keadaannya yang bercakap bohong itu pemuda tadi sebenarnya ingin berhenti dari terus minum arak. Dia sesungguhnya telah menyesal dan insaf dan menyesal melakukan perbuatan yang ditegah oleh agama itu. Dalam penyesalan itu dia berdoa kepada Tuhan supaya Omar Al-Khatab tidak sampai memeriksa isi kendinya yang ditegah oleh agama itu. 

Pemuda itu masih menunggu sebarang kata-kata Khalifah, "Kendi ini berisikan madu." Kerana tidak percaya, Khalifah Omar ingin melihat sendiri isi kendi itu. Rupanya doa pemuda itu telah dimakbulkan oleh Allah s.w.t. seketika itu juga telah menukarkan isi kendi itu kepada madu. Begitu dia berniat untuk bertaubat, dan Tuhan memberikan hidayah, sehingga niatnya yang ikhlas, ia terhindar dari pergolakan Khalifah Omar Al-Khatab, yang mungkin membahayakan pada dirinya sendiri kalau kendi itu masih berisi khamar. 

Allah Taala berfirman:, "Seteguk khamar diminum maka tidak diterima Allah amal fardhu dan sunatnya selama tiga hari. Dan sesiapa yang minum khamar segelas, maka Allah Taala tidak menerima solatnya selama empat puluh hari. Dan orang yang tetap minum khamar, maka selayaknya Allah memberinya dari 'Nahrul Khabal'. 
Ketika ditanya, "Ya Rasulullah, apakah Nahrul Khabal itu ?" Jawab Rasulullah s.a.w., "Darah bercampur nanah orang ahli neraka ! "