11 Jun, 2012

SEDIKIT MASA .... Demi Masa Sesungguhnya...


YA ALLAH....JANGANLAH KAU JADIKAN KAMI....MISKIN JIWA.... KOSONG JIWA......

Apabila otak sahaja yang diperkaya deangan ilmu pengetahuan tetapi jiwa ( hati) dibiarkan kosong dari pegangan agama, maka godaan syaitan serta dorongan nafsu akan menggerakkan tangan menciptakan alat-alat yang membawa kemusnahan hidup. Kerosakan bumi ini berlaku apabila manusia terlalu mementingkan dirinya sendiri hinggasanggup mengenepikan kepentingan orang lain dan seluruh penghuni bumi. Firman Allah SWT:

ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذِيقَهُم
 بَعْضَ الَّذِي عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُون (7

Maksudnya:

Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat). 

SEDIKIT MASA .... pinta kepada-NYA


SEDIKIT MASA .... renungan untuk diri sendiri


RAMADHAN oh RAMADHAN .... berjinak-jinak dari sekarang

Pejam celik, Ramadhan dah pun hampir tiba semula kan? Alhamdulillah, semoga kita semua masih berkesempatan untuk bertemu bulan Ramadhan kali ini. Kami kongsikan 10 perkara yang boleh kita semua lakukan sebelum menjelangnya Ramadhan. Moga bermanfaat dan jika bermanfaat, sampai-sampaikanlah bersama.

SEDIKIT MASA ..... berjemaahlah kita


Seorang ulama besar Pakistan, Syaikh Maulana Tariq Jamil menyampaikan pengalaman dakwahnya ketika pergi dakwah di Jordania. ketika di Jordania Beliau pergi ke daerah perbatasan Jordania-Israel. Sampai di daerah perbatasan, ketika rombongannya Syaikh Maulana Tariq Jamil selesai menunaikan solat subuh disalah satu masjid di dekat perbatasan, tiba-tiba seorang tentara Israel dari luar melihat kearah dalam Masjid. Setelah melihat sebentar lalu tentara Israel itu langsung pergi. Maka Syaikh Maulana Tariq Jamil menghampiri tentara Israel itu dan bertanya apa yang dia tadi lakukan.

"Saya hanya ingin melihat berapa jumlah orang Islam yang hadir solat subuh di Masjid,"kata tentara Israel itu. Syaikh Maulana Tariq Jamil sambil keheranan bertanya "kenapa?" Dia pun menjawab "di dalam kitab kami (Kitab Taurat) ada tertulis "Jika diseluruh dunia jumlah orang Islam yang hadir untuk solat subuh berjemaah di masjid sama banyak dengan jumlah jemaah solat Jumat, maka saat itu Israel akan hancur." tetapi ketika tadi saya lihat di masjid jumlah orang Islam yang datang untuk solat subuh berjemaah masih sedikit, maka hati saya tenang, kerana umat Islam pasti tidak bisa kalahkan kami."Mendengar pembicaraan ini Syaikh Maulana Tariq Jamil sangat keheranan.

Seperti mana sudah ketahui bahwa solat subuh adalah solat yang paling sulit ditunaikan, kerena subuh adalah saat masih gelap, dingin dan saat orang-orang sedang tidur. Jika mana solat subuh bisa ditunaikan maka solat lainnya pastilah akan mudah ditunaikan.

Sebagian besar umat Islam tidak mengetahui pengakuan tentara Israel ini, bahwasanya Israel akan hancur jika jemaah solat subuhnya umat Islam yang hadir sebanyak solat Jumat.

Orang Yahudi selalu berusaha dengan berbagai cara supaya umat Islam bisa meninggalkan Solat 5 waktunya. Kerana orang Yahudi faham jika mana Orang Islam meninggalkan solat fardhunya maka ALLAH SWT pasti tidak akan menolong umat Islam. Sehingga semua usaha umat Islam untuk membela Palestina selalu mengalami kegagalan... 

DOA UNTUK MU IBU ..... perkenankanlah Ya Allah


DOA UNTUK IBU .... daripada anakmu