30 November, 2012

BICARA MALAM .... aurat

Muhasabah sikit......diri ini.

CUCUK ...sate @ viva

Kemalangan seperti ini banyak berlaku di Lebuhraya Malaysia di mana penghadang tepi jalan menembusi kereta bila dilanggar...

End treatment kepada penghadang jalan tu tak dibuat dengan betul,  jadinya macam "CERUCUK SATE"

So HATI-HATI ye kawan-kawan.....

MANDI SUBUH ..... kebaikannya


Menurut kajian sains, kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain. oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tubuh badan anda. jika anda mandi sebelum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan anda. antara manfaatnya ialah :

1. Kulit lebih lembut dan halus
Pada waktu pagi selalunya anda akan memasang "water heater" untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.

2. Melancarkan peredaran darah
Jika peredaran darah anda lancar maka tubuh badan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih.

3. Meningkatkan kesuburan
Kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.

4. Mengurangkan risiko darah tinggi
Untuk anda yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, penyakit anda akan pulih.

5. Mengurangkan tekanan serta tenang
Air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik utk anda menghilangkannya. oleh itu, ubahlah tabiat kpd mandi pagi sebelum subuh.

6. Meningkatkan sel darah putih
Mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan. apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus. oleh itu, anda tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit.

SUSAH .... pemangkin dekatkan diri kepada-NYA

Kenapa sehingga kini kita masih susah? 
Kerana dengan susah itu kamu sentiasa mengingati Allah...

Lalu bagaimana kita dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi?
Teruskan usaha. Kita hanya berusaha, Allah jualah yang akan menentukan segalanya.

Adakah keadaan ini akan berterusan?
Lebih baik ia berterusan andainya dengan cara itu kamu akan lebih dekat dengan Allah. Jika sebaliknya, InsyaAllah ia akan berakhir suatu masa nanti dan teruskan mengingati Allah.

Adakah kesenagan itu salah?
Ia tidak salah, cuma Allah lebih tahu yang terbaik untuk kamu.

Kenapa pilih saya untuk susah sedangkan orang lain senang?
Senang di dunia, belum tentu senang di akhirat, susah di dunia, belum tentu susah di akhirat. Allah memilih sesiapa sahaja yang disukai kerana kita adalah milik-Nya. Apa yang Allah tetapkan untuk kita sebenarnya itulah yang terbaik. Cuma kita belum nampak jalan keluar.

Susahlah macam ni.
Lihat orang yang lebih susah, jangan lihat orang yang lebih senang. Kesenangan bukan bererti bahagia, kesusahan bukan bermaksud sengsara. Samada orang susah atau senang, kedua-duanya mahukan kebahagiaan. Maka carilah kebahagiaan. Ia terletak di hati. 

Bagaimana caranya?
Belajar, faham, amal dan sampaikan kepada orang lain. Hanya dengan ilmu kita boleh mengubah cara berfikir dan menjadi insan beriman serta bertaqwa.

TAWAF .... langsung dari MEKAH