03 Disember, 2012

BUKALAH MATA ..... insan yang terkorban

Berikut merupakan statistik kematian dan kecederaan: 
• 163 terbunuh. 43 daripadanya kanak-kanak, 15 wanita dan 18 orang tua 
• Lebih 1,200 mengalami kecederaan. Ini termasuk 431 kanak-kanak, 207 wanita, 88 orang tua 
• 213 rumah musnah atau mengalami kemusnahan teruk dan 1500 memerlukan pembaikan 
• Lebih kurang 10, 000 orang kehilangan rumah dan kini tinggal di khemah perlindungan.

ADAB BERSAHABAT ..... pilihan ada 2


             Menahan perasaan marah, memaafkan kesalahan orang lain dan berlaku ihsan adalah antara sifat yang mesti dipupuk dalam diri setiap manusia kerana ia boleh menambahkan keimanan.
             Marah umumnya menunjukkan sifat seorang yang lemah kerana gagal mengawal emosinya sendiri. Ia merupakan tabiat yang sukar dihapuskan. Apabila marah, kedua mata menjadi merah, urat leher pula kelihatan timbul. Oleh itu Rasulullah mengatakan bahawa kemarahan itu adalah bara api di dalam hati anak Adam dan ia datangnya daripada syaitan yang dijadikan daripada api di mana api hanya dapat dipadamkan dengan air. Maka Rasulullah s.a.w menasihatkan apabila marah, hendaklah seseorang itu berwudhuk (mengambil air sembahyang).
             Imam al-Ghazali pula berkata: Kemarahan manusia itu bermacam-macam-macam. Setengahnya cepat marah tetapi cepat tenang. Setengahnya pula lambat marah dan lambat pula tenang dan setengah yang lain pula, lambat marah tetapi cepat tenang. Maka yang ketiga inilah yang paling terpuji.
             Tidak semua kemarahan itu dilarang oleh Islam. Marah perlu ada terhadap perkara yang tidak disukai yang menyalahi kebenaran sebagaimana yang diajarkan oleh agama atau perkara yang terang-terang dilarang agama di mana kita dilarang mendiamkan diri jika kehormatan peribadi dan agama dihinakan.