29 November, 2012

BICARA MALAM .... lalukan selepas berwudhu'

Bacaan Doa Setelah Wudhu 

....kebanyakkan dari jemaah yang mengambil wudhu......jarang sekali hendak berdoa setelah berwudhu......mereka terus masuk ke ruang solat......saya berpendapat mereka bukan tak arif tentang doa setelah berwudhu.......tapi mereka tidak mengetahui kelebihan berdoa setelah berwudhu ....... kalau mereka tahu pasti mereka tidak akan mengabaikannnya.......

Sesiapa yang membaca doa ini selepas berwudhu' maka akan keluar segala dosanya daripada segala anggotanya dan dicap pahala wudhu'nya dengan satu cap yang ia tidak akan mati dalam keadaan murtad.........dalam erti kata ia akan mati dalam beriman, dan wudhu'nya akan diangkat ke langit dan air wudhu' itu sentiasa bertasbih dan bertafakur dan dituliskan baginya pahala sehingga hari kiamat.......dan akan dibuka untuknya kesemua lapan pintu-pintu syurga agar dia memasukinya dari mana dia suka.

semoga kita tidak lagi akan mengabaikan doa setelah berwudhu.....Insya'Allah...

DURIAN ..... runtuh @ tergolek

看图就看你先想什么


"DURIAN RUNTUH "
Biasanya durian runtuh tak sedap dimakan, 
kerana tak cukup masak! 

Nenek terjatuh jalan perlahan 
Langkahnya sukar kakinya kaku 
Durian runtuh tertimpa dahan 
Isinya mangkar jual tak laku

LIDAH BERBICARA .... kasih sayang ibubapa

Ibu dan bapa...walau seburuk mana pun perangai dan tingkah laku anak-anak kita, jangan sekali-kali membenci mereka..jangan sekali-kali berputus asa untuk terus mendidik dan memimpin mereka. Mungkin ada ketikanya, kita merasakan sudah habis daya untuk memimpin mereka.. sudah habis cara untuk mengajar mereka tapi sedarlah...jika kita gagal guna plan A, masih ada 25 plan lain lagi yang boleh kita cuba.. Never give up! Berusaha, berdo'a dan selebihnya biar Allah yang menentukan...dan sudah pasti Allah tidak akan mensia-siakan usaha ibu bapa yang ikhlas dan ingin melihat anak-anak menjadi insan yang beriman...

HARTA .... destinasi terakhirnya

Aliran harta umpama air yang mengalir. Selagi air mengalir, selagi itulah ia bersih dan jernih. Jika ia bertakung, maka ia akan kotor, berkeladak dan akhirnya tersekat. 
Justeru mari sama2 kita alirkan harta kita dengan mengeluarkan zakat, sentiasa bersedekah dan berjihad ke jalan Allah. InsyaAllah dengan cara itu lebih banyak air (harta) akan mengalir dalam kehidupan kita.

LIDAH BERBICARA .... wajah tuaLIDAH BERBICARA .... luahan jiwa lara seorang ayah

......kita semua mempunyai seorang ayah yg mungkin sedang meniti hari-hari tuanya bersendiri.....jangan sekali-kali kita abaikan kebajikan dia........di sini dipaparkan sebuah syair untuk tatapan semua pengunjung blog.......baca....jangan tak baca......!!

SYAIR DI HATI SEORANG AYAH...

Berlaku sebuah kisah di zaman Rasulullah s.a.w. Apabila datang seorang pemuda mengadu kepa
da Rasulullah s.a.w tentang bapanya yang telah mencuri hartanya... dan Rasulullah s.a.w memerintahkan agar bapa pemuda itu di bawa kepadanya.

Seraya ketika itu datang Malaikat Jibril menemui Rasulullah s.a.w dan berkata," Wahai Muhammad, Tuhanmu mengucapkan salam kepadamu dan
berfirman. 'Jika bapa pemuda itu tiba maka tanyakanlah kepadanya apa yang telah diucapkan di dalam hatinya yang tidak terdengar oleh kedua-dua telinganya.'... lantas jibrail pun berlalu...

Kemudian tibalah pemuda dan bapanya tadi... dan Rasulullah s.a.w bertanyakan apa yang telah Allah firmankan. Maka jawab si bapa "Demi Allah Wahai Rasulullah, Allah semakin membuatkan aku lebih yakin kepadamu. Aku memang telah mengucapkan sesuatu dalam hatiku yang tidak didengari oleh kedua-dua telingaku."

KETIKA ENGKAU LAHIR AKU MEMBERI MU MAKAN
HINGGA ENGKAU TUMBUH DEWASA
AKU SELALU MENJAGAMU
ENGKAU DEBERI MINUM DARIPADA JERIT PAYAHKU.

JIKA MALAM HARI ENGKAU DITIMPA SAKIT
MAKA, SEPANJANG MALAM AKU TIDAK TIDUR
BERJAGA MEMIKIRKAN PENYAKITMU
HINGGA TUBUHKU TIDAK BERMAYA KERANA MENGANTUK.

SEAKAN-AKAN AKU YANG SAKIT, BUKAN KAU
AIR MATAKU MENGALIR DERAS
DAN JIWAKU BIMBANG KAU AKAN MATI
PADAHAL DIA TAHU, BAHAWA AJAL AKANTIBA SESUAI MASANYA.

SAAT ENGKAU MENCAPAI USIA DEWASA
SAAT DI MANA AKU MENGHARAPKAN DIRIMU
KAU BALAS DIRIKU DENGAN KEKEJAMAN DAN KEKERASAN.

SEAKAN-AKAN ENGKAU MEMBERI NIKMAT DAN DERMAWAN
ANDAI SAJA KETIKA TIDAK DAPAT KAU PENIHI HAKKU SEBAGAI AYAH
KAU PERLAKUKAN AKU SEBAGAI TETANGGA
YANG HIDUP BERDAMPINGAN.

LIDAH BERBICARA .... lemahnya makhluk di sisi Tuhan
.....tiada yang lebih indah......dari mengucapkan.....

"LAA HAULA WA LAA QUWWATA ILLAA BILLAAH"........(Tiada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah).......ia adalah merupakan perbendaharaan dari perbendaharaan syurga.....dan merupakan ubat dari 99 macam penyakit, sekurang-kurangnya penyakit susah, sedih dan dukacita..

LIDAH BERBICARA .... penentuan takdir

membicara tentang TAKDIR

LIDAH BERBICARA .... indahnya kalimah itu


BERDZIKIR DENGAN SUARA YANG LEMBUT

وَاذْكُر رَّبَّكَ فِي نَفْسِكَ تَضَرُّعًا وَخِفْيَةً وَدُونَ الْجَهْرِمِنَ الْقَوْلِ بِالْغُدُوِّ وَاْلأَصَالِ وَلاَتَكُن مِّنَ الْغَافِلِينَ

Dan sebutlah (nama) Rabb-mu dalam hatimu dengan merendahkan diri dan rasa takut, dan dengan tidak mengeraskan suara, pada waktu pagi dan petang, dan janganlah kamu termasuk orang-orang yang lalai. 
[Al A’raf:205].

Allah Maha Mendengar dan Maha mengetahui apa yang ada di dalam hati.

LIDAH BERBICARA .... kata-kata yang baik

sudahkah kalian mengucapkan' ALHAMDULILLAH' hari ini....? Tentu sekali sudah kalau kalian telah melaksanakan solat lima waktu......selagi nyawa dikandung badan......tidak ternilai oleh kita akan segala nikmat yang Allah kurniakan kepada kita.......!!

LIDAH BERBICARA ..... ucapan zikir

Assalamua'laikum.......semoga Allah memberkati dan merahmati segala usaha dan amalan yang dikerjakan hari ini......Insya'Allah......

Di antara zikir-zikir yang utama malah yang paling mulia dan tinggi darjatnya ialah: Laa Ilaaha Illallah........!!

Sabda Rasulullah saw: "Seutama-utama ucapan yang pernah ku sebutkan, begitu pula para Nabi sebelum ku, ialah: Laa Ilaaha Illallah."

Sabdanya lagi: "Perbaharuilah iman kamu..! Para sahabat bertanya:Bagaimana caranya memperbaharui iman kami? Jawap Baginda: Perbanyakkanlah ucapan: Laa Ilaaha Illallah."

Sabdanya lagi: "Subhanallah (memenuhi) setengah mizan, dan ALhamdulillah memenuhinya, dan Laa Ilaaha Illallah tiada dinding antaranya dengan Allah."

Ada riwayat mengatakan: Andaikata diletakkan tujuh petala langit dan tujuh petala bumi dan isinya di daun timbangan, dan diletakkan ucapan Laa Ilaaha Illallah didaun yang lain, nescaya neraca Laa Ilaha Illallah akan menjadi lebih berat.

SALAM PERSAHABATAN DARIPADA ADMIN