15 Februari, 2012

AURAT WANITAWahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (al-Ahzab:59)

PESANAN RASULULLAH s.a.w.

“Ya Rasulullah, bagaimanakah aku dapat melaksanakan 4 perkara dalam satu masa?”

Rasulullah tersenyum sambil bersabda :

“Jika engkau tidur bacalah Surah Al -Ikhlas 3 kali, (maka ia seolah-olah kau mengkhatamkan Al Qur’an). Dan Bacalah selawat untukKu dan para nabi sebelumku, (maka kami semua akan memberi syafaat kpdmu di hari kiamat). Dan Beristighfarlah untuk para muslimin (maka mereka semua akan meredhai kamu). Dan perbanyakkanlah bertasbih, bertahmid, bertahlil, dan bertakbir (maka ia seolah-olah kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah)”

DHUHA .... hadirnya rezeki di mana-mana

Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai sepenggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik. Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam. Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu.

BELACAK oh BELACAK !!!

Ikan tembakul atau belacak boleh bernafas di dalam air mahupun di darat. Ia menyedut udara menggunakan insang ketika di dalam air dan menyedut oksigen dengan kulitnya apabila berada di darat.

Ikan tembakul hidup di kawasan paya bakau, yang terdapat di Asia Tenggara, Selatan China, Selatan Jepun, Utara Australia dan di kawasan Pasifik.

GAJAH oh Gajah !!!

Gajah merupakan haiwan darat yang terbesar di dunia. Haiwan mamalia ini mempunyai pendengaran yang baik dan kebolehan menghidu yang kuat. Gajah turut mempunyai sepasang telinga yang besar dan sensitif.
Keunikan gajah terletak pada belalainya yang bertindak seakan tangannya. Gajah turut menggunakan belalainya untuk mendapatkan air dan makananan. Selain itu, belalai gajah juga digunakan untuk bernafas sebagaimana manusia menggunakan hidung untuk bernafas.

Gajah mempunyai penglihatan yang lemah, ia hanya boleh melihat dengan jelas pada jarak tiga hingga enam meter sahaja.

EPAL ... cintamu pada kesihatan


Manfaat lain buah epal terhadap kesihatan ialah :

♥ Mengawal berat badan
♥ Membantu melambatkan proses penuaan
♥ Mencegah arthritis (radang sendi)
♥ Menurunkan paras kolesterol
♥ Menurunkan tekanan darah
♥ Meningkatkan HDL
♥ Menstabilkan kandungan gula dalam darah
♥ Sebagai ejen anti kanser
♥ Sebagai penawar sakit jantung

Tips Memilih Epal :

♥ Pilihlah epal yang segar dan keras, warnanya terang, serta tidak kecut.

♥Aroma dan rasa bergantung kepada jenis, tahap kematangannya semasa dipetik dan cara penyimpanannya semasa dipetik, dan cara penyimpanan buah tersebut.