06 Disember, 2012

SINARAN MINDA PAGI .... kembara hidup manusia

Pernah atau tidak, selepas menyakiti hati orang lain dengan bahasa sindiran serta kritikan atau makian, kita merasa best, lega, happy dan PUAS! apatah lagi jika ia gagal dibalas. Jika PERNAH, itulah tanda hati kita dikuasai kekotoran dan rendah akhlak walau manusia melihat kita sebagai baik dan 'hero'. Ia adalah 'buah rosak' hasil dari amalan diri yang tidak betul atau mungkin betul tetapi tiada ikhlas. 

Pernah atau tidak, selepas melakukan yang tersebut diatas, beberapa minit atau jam selepasnya, kita merasa menyesal lalu bertindak sama ada meminda semula, memadam (jika boleh) atau meminta maaf. Jika PERNAH, itulah tanda hati kita masih ada sinar iman, ihsan dan akhlaq, benih menumbuhkan buah taqwa jika terus dijaga.

SINARAN MINDA PAGI .... bekalan saat-saat kematian

Suatu hari nanti kita akan pergi bertemu Rabb kita tanpa pakaian, tanpa harta, tanpa rumah, tanpa kenderaan, tanpa ada orang dapat memberi manfaat atau mudarat kecuali yg dikehendakiNya, tanpa bersunat, dan ketika itu semua akan berkata, diriku diriku selamatkanlah diriku kecuali Nabi s.a.w.

Apa guna mendabik dada atas dunia. Apa guna tak mahu ikut segala perintahNya. Apa guna menuruti hawa nafsu dan meninggalkan ajaranNya.

Saat hari kiamat itu tiba, maka barulah manusia ketika itu 'membuka mata' dan menyesal serta menangis kerana telah mendapat suatu kerugian yang besar.

SINARAN MINDA PAGI .... menuntut ilmu

Apabila Allah ingin memberi kebaikan kepada seseorang, Allah akan dekatkan seseorang itu dengan majlis ilmu.
Apabila kita inginkan kebaikan daripada Allah, 
maka tuntutlah ilmu.