13 Mei, 2012

JAGA KESIHATAN DIRI .... caranya

BAGAIMANAKAH cara hidup yang diamalkan Rasulullah s.a.w yang perlu umat Islam contohi? Mencontohi Nabi bukan sekadar serpihan, tetapi perlu dalam semua aspek kehidupan kita.

Kali ini penulis ingin kongsikan bersama cara hidup sihat Nabi Muhammad amalkan. Bukan bermakna nabi terhindar daripada penyakit, tetapi baginda sebenarnya hanya pernah sakit beberapa kali saja.

Baginda sentiasa berada dalam keadaan sihat walaupun menggalas tugas berat dan mencabar. Perhatikan perbezaan dengan diri kita yang menghidap pelbagai penyakit serta penderitaan.

Badan kita sihat, tetapi kebanyakannya hati berpe nyakit. Antara beberapa cara hidup sihat yang Baginda amalkan adalah:

Selalu bangun sebelum subuh

Rasulullah mengajak umatnya untuk bangun sebelum Subuh bagi melaksanakan solat sunat, solat fardu dan solat Subuh secara berjemaah.

Hal ini memberi hikmah yang mendalam antaranya mendapat limpahan pahala, kesegaran udara subuh yang baik terutama untuk merawat penyakit tibi serta memperkuatkan akal fikiran.

Aktif menjaga kebersihan

Rasulullah sentiasa bersih dan rapi. Setiap Khamis atau Jumaat, Baginda mencuci rambut halus di pipi, memotong kuku, bersikat serta memakai minyak wangi.

“Mandi pada hari Jumaat adalah sangat dituntut bagi setiap orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan pemakai harum-haruman.” (Hadis riwayat Muslim)

Tidak pernah makan berlebihan

Sabda Rasulullah w yang bermaksud: “Kami adalah satu kaum yang tidak makan sebelum lapar dan apabila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan).” (Muttafaq Alaih)

Dalam tubuh manusia ada tiga ruang untuk tiga benda: Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan.

Bahkan ada satu pendidikan khusus bagi umat Islam iaitu dengan berpuasa pada Ramadan bagi menyeimbangkan kesihatan selain Nabi selalu berpuasa sunat.

Gemar berjalan kaki

Rasulullah berjalan kaki ke masjid, pasar, medan jihad dan mengunjungi rumah sahabat. Apabila berjalan kaki, peluh pasti mengalir, roma terbuka dan peredaran darah berjalan lancar.

Ini penting untuk mencegah penyakit jantung. Berbanding kita sekarang yang lebih selesa menaiki kenderaan. Kalau mahu meletakkan kenderaan, mesti letak betul-betul di hadapan tempat yang hendak kita pergi.

Tidak pemarah

Nasihat Rasulullah ‘jangan marah’ diulangi sampai tiga kali. Ini menunjukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasad, tetapi lebih kepada kebersihan jiwa.

Ada terapi yang tepat untuk menahan perasaan marah iaitu dengan mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka hendaklah kita duduk dan apabila sedang duduk, maka perlu berbaring.

Kemudian membaca Ta’awwudz kerana marah itu daripada syaitan, segera mengambil wuduk dan solat dua rakaat bagi mendapat ketenangan serta menghilang kan gundah

di hati.

Optimis dan tidak putus asa

Sikap optimis memberikan kesan emosional yang mendalam bagi kelapangan jiwa selain perlu banyakkan sabar, istiqamah, bekerja keras serta tawakal kepada Allah s.w.t.

Tidak pernah iri hati

Bagi menjaga kestabilan hati dan kesihatan jiwa, semestinya kita perlu menjauhi daripada sifat iri hati. “Ya Allah, bersihkanlah hatiku dari sifat-sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat-sifat mahmudah.”

Pemaaf

Pemaaf adalah sifat yang sangat dituntut bagi mendapatkan ketenteraman hati dan jiwa. Memaafkan orang lain membebaskan diri kita daripada dibelenggu rasa kemarahan.

Sekiranya kita marah, maka marah itu melekat pada hati. Justeru, jadilah seorang yang pemaaf kerana yang pasti badan sihat.

Bahagia sebenarnya bukan mendapat tetapi dengan memberi. Sebenarnya, ba nyak lagi cara hidup sihat rasul semoga hati kita semakin dekat dengan Nabi yang amat kita rindukan pertemuan dengannya.

Oleh Ustaz Zawawi Yusoh

original posted by : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=260047690679614&set=a.258648204152896.70512.100000231546660&type=1&ref=nf

UBAT HATI ...

Orang yang selalu membaca Al-Qur'an padahal saat itu ia dalam keadaan berduka insyaAllah maka ia akan dapat ketenangan batinnya dan mendapatkan jalan keluar dari Allah.

For everbody:
"hiaslah rumahmu dengan (lantunan) ayat-ayat Al-Qur'an"

MENCELA MAKANAN .... sifat tercela

"Apabila sesuatu makanan yang dihidangkan itu tidak disukai, tidak sedap atau tidak menyelerakan, maka janganlah makanan itu dicela, cukuplah sekadar diam ataupun tidak memakannya"

-Imam al-Ghazali (dlm kitab Ihya’ Ulumiddin)

MATI ITU PASTI ... bersediakah kita dengannya?

adakah bekalanku sudah cukup selama ini...
dunia hanyalah kehidupan SEMENTARA..
akhirat jua kehidupan yang ABADI

SIFAT PEMURAH & PENYAYANG ALLAH ...

Baiknya Tuhan kita..
Di waktu kita lapar, Dia beri kita makan..

Baiknya Tuhan kita..
Di waktu kita tidur, Dia yang menjaga kita..

Baiknya Tuhan kita..
Di waktu kita lupa, Dia yang mengingatkan..

Baiknya Tuhan kita,
Di waktu kita bersendirian, Dia yang menghiburkan dan menemani kita..

Bersyukurlah kepada Allah..

SOLAT ... keberadaan kita

POSISI ANDA DI MANA ?

ALBUM KENANGAN 13 MEI 1969


13 MEI .... ada apa dengannya ...

"JIKA ORANG MELAYU GEMBIRA, SEMUA ORANG AKAN GEMBIRA DI NEGARA INI. BEGITU JUGA SEBALIKNYA."
TUN ABDUL RAZAK HUSSEIN.

KERANA MULUT ....

Biarkan mereka... 
Mulut manusia memang kita tak boleh nak tutup... Yang penting kita hidup untuk mencari keredhaan Allah s.w.t.

TASBIH .... lembutnya jemari

Jangan lupa untuk mengamalkannya selalu

Y A N G 5 .... ada pada diri manusia

"Yang besar itu NAFSU
Yang berat itu AMANAH
Yang jauh itu MASA
Yang indah itu SOLAT
Yang dekat itu MATI
- Imam Al-Ghazali

SUNAH HARI JUMAAT

Adab-Adab Menuntut Ilmu

Bahana Tinggalkan SOLAT


D O A .....antara dua sujud

Doa duduk antara Sujud yang kita selalu baca laju-laju.. Tahukah anda maksudnya?
Adakah anda nampak perbezaan kubur orang kaya & kubur orang miskin? 

Tiada perbezaan... sama sahaja...
Jangan bangga pada status...
Jangan pandang hina orang miskin...
Kita semua sama disisi Allah S.W.T.

"Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)."
- (Surah Al-Hujurat 49: Ayat ke 13)

PENAMPILAN KEMAS

Nabi Muhammad SAW mengajar umatnya berpenampilan kemas. Tahukah anda, menyikat dan memakai minyak rambut juga sunnah.

I S T I Q A M A H ....

Istiqamah...

PAKAIAN .... Pilihan Wanita

Cara Berpakaian Bagi Wanita Muslim...

BILA ALLAH .....memberimu

Allah Sangat Mencintaimu...

4T 1I .... Amalan Sepanjang Hayat

Dari Abu Dzar r.a, dari Nabi s.a.w sabdanya: 
Setiap orang mempunyai sumber sedekah. Tiap-tiap tasbih, tahmid, tahlil dan takbir adalah sedekah. Amar makruf adalah sedekah, nahi mungkar adalah sedekah. Dan semuanya itu sama nilainya dengan dua rakaat solat Dhuha.

Huraian Hadith:
Beramal ibadah itu bukan setakat di hamparan sejadah (solat) semata tetapi ia meliputi aspek-aspek amalan anggota lahir dan batin di luar sembahyang juga seperti bersedekah, bertasbih, bertahmid dan sebagainya. Pokoknya di setiap kesempatan yang ada perlu diisi dengan amal kebaikan kerana setiap amal akan diganjari dengan balasan yang baik dan begitulah sebaliknya.

D I E T .... Satu Kemestian

Rasullulah tidak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya .Ikut diet Rasullullah ini. InsyaAllah kita tidak akan sakit perut atau keracunan makanan...

K U R M A ... wujudnya di bumi Allah

Khasiat Kurma...

Rasulullah s.a.w. pernah bersabda, "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

10 PERKARA YANG BAIK DIAMALKAN

5 PERKARA YANG PASTI MENEMUI KITA

Ingat 5 Perkara Sebelum 5 Perkara

NASIHAT 3 PERKARA

Nasihat Untuk Adam Dan Hawa

J U M A A T .... keutamaan yang dicari

Adab Hari Jumaat 

AMALAN MENGELAKKAN KANSER

Lapan surah ini diamalkan dan dibaca untuk memusnahkan sel-sel barah kanser. Jika pesakit dapat membacanya lagi baik. Jika tak terdaya atau kurang baik bacaannya maka boleh minta suami, ayah, ibu atau orang lain membaca untuknya.

Selok-eloknya sebelum memulakan bacaan:

1. Istighfar 10 kali.
2. Salawat Nabi 10 kali.
3. Al-Fatihah 1 kali.

Sediakan sebotol secukupnya air yang bersih lagi suci dan setiap kali habis surah dibaca, ditiupkan kepada air. Pesakit dinasihat minum air bacaan tiap-tiap hari dan sapu/mandi pada anggota yang kena barah kanser. InsyaAllah kerana sakit dan sembuh semua kekuasaanNya.

MEMUJI ALLAH.....lakukanlah di mana jua

MasyaAllah semua makhluk memuji Allah..."Subhanallah, walhamdulillah, wala ilaha illallah, wallahu akbar."

RAHMAT ALLAH ADA DI MANA-MANA...

USAH JEMU BERDOA

BERDOALAH UNTUK KEDUA-DUA ORANG TUA KITA